torsdag 27 september 2012

Mediers påverkan i lärmiljöer

Hurra! Det här är ett spännande område som jag önskar att jag kunde ägna hela min lärartid till! Jag tycker det är så intressant att höra hur barn och ungdomar tänker och agerar när det gäller medier. Jag har jobbat kring detta med åk 3, 5 och 6. Jag har då använt mig av "Schysst på nätet" som man kan hitta på Friends sida (www.friends.se). Deras utgångspunkt är att stoppa e-mobbingen. Det finns många bra övningar där man diskuterar nätanvändande och vad som är bra och dåligt att göra. Eleverna får många ställningstaganden och diskussionsfrågor att ta ställning till och diskutera. Tydligt är att de kan mycket och lär sig en hel del på att vara på nätet men att de behöver hjälp med att tänka efter vad som händer när man gör vissa saker, exempelvis lägger ut bilder på nätet, mobbar någon på Facebook etc. Vi kan aldrig skaffa ett filter på datorerna som stoppar mobbing men vi kan ge eleverna möjlighet att själva skapa ett filter så att de tänker efter före.

På www.statensmedierad.se hittade jag bra material som man skulle kunna använda i skolan. I "Småungar och medier" gillade jag den positiva tonen, att man faktiskt lär sig något av medier. Dessutom var det bra tips att göra recensioner av spel, tv-program och webplatser som fokuserade på vad man lär sig av att använda dessa.
På Medierådets sida hittade jag också Lärarhandledning till "Ungar och medier 2010". Där tar de upp alla delar av medieanvändandet, både de bra och de dåliga. Detta material skulle passa bra för åk 5 och 6. Det var ganska likt "Schysst på nätet" som jag jobbat med tidigare.
På Medierådets sida hittade jag också "Dialogkort om internet". En samling diksussionskort som man kan använda för att få en diskussion om användandet av internet. Jag tilltalades av att det var olika ingångar på korten. Det var både citat från barn, ungdomar OCH föräldrar som man skulle diskutera. Dessutom fanns det faktakort. Det materialet skulle jag vilja arbeta med direkt!

På sidan www.mediebarn.se finns det mycket intressant att läsa. Jag tycker den sidan skulle vara bra för alla i skolan att läsa, alla är inte så uppdaterade när det gäller barns och ungas användande av medier. Vi som har egna barn i den åldern är ju mycket mer uppdaterade än de som inte har det, det är viktigt att vi i skolan vet något om den värld som våra elever interagerar i, och faktiskt lär sig mycket av. Skolan är bara en del av elevernas lärande, vi får inte få hybris och tro att vi är allena rådande på den fronten.

Källor:
www.statensmedierad.se
www.mediebarn.se
www.friends.se

måndag 10 september 2012

Filmtajm!

Här är filmen!

Filmprojektet!

Att göra film kändes för mig som en rolig del i kursen. Efter att ha läst "Manus och dramaturgi för film" av Tomas Granath blev jag ännu mer taggad. En inspirerande bok som verkligen satte igång tankarna.
Jag hade först lite svårt att komma på ett bra ämne för filmen. Efter lite mailande med Kristofer så valde jag till sist att använda den idé som jag kom på ganska tidigt och som kändes relevant för den skola jag jobbar på och de elever jag skulle använda i filmen. Syftet med filmen är att visa hur man kan bemöta med kroppsspråk och att få en känsla för hur det kan kännas att inte kunna kommunicera via språket.

Vår skola är mångkulturell och har en förberedelseklass som tar emot nyanlända elever. Jag upplever att våra elever är mycket duktiga på att ta emot dessa elever så det blev verkligen ett skådespeleri för tjejerna i femman som spelade in filmen. De är helt enkelt inte vana att vara så taskiga!
På idrottslektionerna är de nyanlända alltid med, även om de inte kan ett ord svenska. Eleverna oroar sig ibland över att jag pratar svenska med de nyanlända och tycker jag är korkad som gör det. Då brukar vi ha en diskussion om kroppsspråk, jag visar alltid samtidigt som jag pratar. Detta gör att eleverna sedan spontat också visar med kroppen när en nyanländ inte vet vad vi ska göra. Det är härligt att se och det var också det som inspirerade mig till att göra filmen.
Formen är spelfilm, jag blev väldigt inspirerad av kursboken och gillar det klassiska med inledning, konflikt och vändning. Nu gjorde jag en väldigt kort film men jag fick ändå med lite delkonflikter och två vändpunkter som Granath beskriver i  sin bok.

Jag valde att ta några tjejer i dåvarande femman som skådespelare. De går i en klass där killarna är ganska dominerande så det var lite deras tur att ta plats. Dessutom har de på ett fint sätt tagit hand om en nyanländ tjej under året, därför fick de verkligen skådespela!

När jag skrev manus valde jag den amerikanska stilen, det kändes som om den var lättast att följa för eleverna som skulle skådespela. Dessutom tycker jag att den är mer kronologisk och därför tydligare att följa än den med två spalter.
Något jag inte tänkte på när jag skrev manus var att det blev en väldigt tyst film. Det var inte så mycket dialog så det blev bra att ha musik i bakgrunden. Till nästa gång ska jag ändå lägga in mer dialog. Nu inbjuder ju inte ämnet till så mycket prat, eftersom det handlar om kroppsspråk, men det blev ändå lite trist tycker jag. Särskilt den här scenen (nedan) hade jag gjort om lite om jag hade haft mer tid, då skulle jag instruerat tjejerna att småprata som de alltid gör annars!


Bildmanuset visar mina icke existerande talanger vad gäller teckning men det fyller ändå sitt syfte.
Jag försökte variera mellan hel-, halv- och närbild för att få lite variation och för att berätta, och få med känslor, med hjälp av bilderna. Det var bra genomgång på det på kursen, det hade jag nog inte tänkt på annars.
Det var också väldigt bra att ha bildmanuset när man väl filmade, det gick snabbt och lätt och man behövde inte fundera så mycket.

När jag sedan skulle lägga på ljud började det strula ordentligt, jag lyckades återskapa hela paddan vilket medföljde att alla bilder försvann... Min puls var nog uppe i 300 när jag klickade på iMovie-ikonen för att se om hela filmen också var borta... Den var kvar, som tur var!
Jag hade gjort två låtar i garageband men jag hade inte uppdaterat min iMovie så jag kunde inte hämta låtar därifrån. Efter allt strul vågade jag inte mixtra med det utan valde låtar från Multimediabyrån istället. Jag hade tänkt att ha två olika låtar i filmen men det gick inte fixa via paddan och utan uppdatering, så nu har jag bara en låt. Det är något som jag vill utveckla, jag gillar musik och tycker att det kan förstärka en känsla eller en händelse i en film på ett bra sätt. Multimediabyrån var en bra källa och där tror jag att eleverna kan hitta mycket bra om det ska göra en film.

Jag tycker att jag lärt mig bra hur man enkelt kan göra en film i iMovie, det är enkelt att spela in, lägga text och ljudeffekter. Det var också en väldigt bra föreläsning vi hade innan vi satte igång. Det var bara att köra på med filmandet och man upptäckte att det är inte så svårt!
Jag skulle gärna jobbat mer med musiksättningen som sagt, men jag vågade inte mixtra mer!

Jag tror säkert att jag kommer använda iMovie i undervisningen, speciellt i engelskan där det ibland är lättare att spela in sig själv än att säga det högt inför klassen. Jag ska också använda det i idrotten för att dokumentera t.ex dans eller något som eleverna själva vill visa och spara i sin IUP.

Det här var en rolig uppgift men den gav mig nog några nya gråa hår också... Men, Ingmar Bergman var ju också gråhårig!

Synopsis


TITEL:
Ny på skolan

SYFTE:
Att visa barn och ungdomar hur det kan kännas att komma till ett nytt land där man inte kan språket och hur man med kroppsspråket kan hjälpa till.

FORM:
Drama, spelfilm

MÅLGRUPP:
Barn och ungdomar

LÄNGD:
5 minuter

Filmen handlar om Maria, en flicka på 12 år från Kurdistan, som kommer till Sverige och börjar skolan här. På skolan finns ett gäng tjejer som inte är särskilt snälla mot MAria och utnyttjar att hon inte kan språket. Ledare för gänget är Alice.
Maria känner sig utsatt i bamba och på rasten. Gänget pratar svenska med henne och lurar henne.
Vändningen kommer nä'r Alice, i en dröm, är på ett ställe där hon inte kan språket. Hennes lillasyster Svea skadas och de kan inte kommunicera med någon så att de får hjälp.
I drömmen kommer Maria fram och visar med kroppsspråket hur de ska göra för att få hjälp till Svea.
Alice förstår sedan hur utsatt man känner sig när man inte kan språket och därför visar hon Maria hur man gör en bollek på rasten.

Bildmanus


Manus

NY PÅ SKOLAN
  
1. EXTERIÖR SKOLA-DAG____________________________
Maria, Alice, gänget

Scenen börjar med en bild på skolan och därefter skolgården.
Närbild på MARIA som ser rädd ut där hon står på skolgården. Maria går över skolgården och tittar ner i marken. Hon möter GÄNGET med ALICE i spetsen som tittar, viskar och fnissar men säger inget till Maria.
Maria går in i skolan med gänget i bakgrunden.

2.INTERIÖR BAMBA-DAG_____________________________
Maria, Alice, gänget

Gänget tar mat i bamba och alla tar även salt på maten.
Maria kommer efter och ska också ta salt. Då lossnar locket på saltkaret och hon häller ut massor av salt på maten.
Gänget skrattar åt Maria.
ALICE
Gillar ni salt i Kurdistan?
Hahaha

3.EXTERIÖR SKOLGÅRD-DAG_________________________
Maria, Alice och gänget

Tjejerna i gänget spelar Tjing-ping. Maria ställer sig i ledet och kommer sedan in på planen.
ALICE
Är ni bra på Tjing-ping i Kurdistan?
GÄNGET
Hahaha

Maria spelar men missar. Gänget ställer sig då runt Maria i en ring och säger tråkiga saker till henne och släpper inte ut henne.
Till slut sliter Maria sig loss och går ledsen därifrån.

4. INTERIÖR SOVRUM-NATT__________________________
Alice

Alice ligger och sover i en säng i ett sovrum.

5. EXTERIÖR SANDLÅDAN-DAG_______________________
Alice, SVEA, gänget, Maria

Alice lillasyster Svea är skadad.
ALICE
Hjälp, min lillasyster är skadad. Jag måste ha hjälp!

Alla i gänget ställer sig runt Alice och svarar på olika språk.
Alice snurrar runt och försöker förstå.

ALICE
Hjälp mig någon, hjälp!

Maria kommer fram till Alice och visar med kroppen att hon ska hjälpa Alice. Hon tar henne i handen och leder henne till sjukvård.

6. INTERIÖR SOVRUM-NATT__________________________
Alice

Alice vaknar med ett ryck i sin säng.
ALICE
Så här kan man ju inte hålla på!

7. EXTERIÖR SKOLGÅRD-DAG________________________
Alice, gänget, Maria

Alla spelar Tjing-ping. Maria går förbi med nedböjt huvud.
Alice kommer fram till Maria och visar med kroppsspråk att Maria ska vara med.
Maria ser lite tveksam ut men Alice visar igen att hon vill att Maria ska vara med.
Gänget ser lite tveksamma ut, vad gör Alice?
Alice visar Maria hur man spelar Tjing-ping och Maria blir glad.

SLUT