måndag 1 oktober 2012

Processdokument, finalen!

Plötsligt var den här kursen slut, vad snabbt det gick!
När jag började var jag väldigt osäker, det kändes som det var MYCKET längesedan jag läste en högskolekurs och den typer av böcker. Dessutom kände jag mig ganska osäker på vad pedagogisk dokumentation var.
Efter att ha självskattat mig första gången, gått kursen ett tag, självskattat mig igen (och då dragit ner på kryssen-jag kunde inte så mycket som jag trodde) och sedan kämpat vidare, känner jag nu att jag kommer skatta mig ganska högt på den sista självskattningen. Jag vet vad pedagogisk dokumentation är, jag känner mig säkrare på hur jag kan använda digitala verktyg och jag vet varför jag ska dokumentera. Härligt!

Jag läste igenom mitt första processdokument som knöt an mycket till litteraturen vi läste. Så här några månader senare tänker jag reflektera fritt och inte knyta an så mycket till litteraturen.

Jag tycker att jag mer och mer försöker synliggöra lärandet för eleverna, att de själva ska se vad de lär sig, hur de lär sig och vad de behöver träna mer på. På vår skola jobbar alla klasser med en klassblogg och varje fritids har en egen blogg. Det är också ett bra sätt för att synliggöra vad vi jobbar med, både för elever och närstående. Vi försöker jobba med både bild och text och att eleverna själva lägger ut texter om vad de lärt sig t.ex. I det arbetet, och i allt dokumentationsarbete, är ju en smartphone guld värd. Så enkelt att dokumentera med ett foto och direkt lägga det på bloggen eller på Unikum.

Jag försöker också kommunicera mer med eleverna, något som känns nödvändigt inför betygsättandet. Jag och eleven måste tillsammans diskutera; var ligger du, vad behöver du träna mer på, vad vill du ha hjälp med? Jag tycker Unikum är till stor hjälp här, vi har just bytt till det systemet och jag gillar bloggfunktionen som finns där man enkelt kan kommunicera kring både framsteg och behov. Kommentarerna når både elev och föräldrar och man har hela tiden en kommunikation kring var står du nu, vilka mål har du, hur ska vi arbeta. Dessutom tror jag på det här med matriser, jag är inte riktigt säker än för jag är bara i starten av det arbetet, men jag tror att det blir tydligt var eleven står enligt mig och de kan också självskatta sig med samma termer som jag använder.

Jag känner också att jag har blivit bättre på att få eleverna att reflektera över sitt egna lärande, även om det är en bit kvar för vissa. Jag har blivit bättre på att stanna upp, något jag reflekterade kring i slutet av förra terminen. Jag kör på för snabbt ibland, jag bara betar av men har egentligen ingen koll på vad eleverna kan och var de står. Det har jag blivit bättre på, jag stannar upp efter ett moment och vi går tillbaka och jobbar kring det som behöver jobbas kring. Detta gör att eleverna "tvingas" reflektera och jag får en bättre förståelse för var eleven egentligen står och hur vi ska gå vidare.

Jag har också blivit bättre på att ge respons, både muntligt och skriftligt. Där har jag haft god hjälp av att jag hört Christian Lundahl föreläsa ett par gånger. Han har många kloka tankar tycker jag och ska man kunna ha formativ bedömning måste man dokumentera.

Jag har redan reflekterat kring film som dokumentation i arbetet kring filmen men  jag nämner det ändå. Att filma är givetvis ett mycket bra sätt att dokumentera, kanske särskilt bra i idrottsämnet. Men efter att ha gjort en "riktig" film ser jag också stora möjligheter för eleverna att använda filmandet för att dokumentera sina arbeten och för att göra olika slags presentationer. Det är ju toppen för de som tycker det är jobbigt att stå framför klassen att kunna visa en film med sina kunskaper istället! Jag var på "Betyg och bedömningskonferens" med Skolverket för ett tag sedan. Där pratde de mycket om att man skulle få välja sätt att redovisa sina kunskaper. Det lät väldigt bra tycker jag och då kan man använda olika digtala redskap i det arbetet.

Jag känner också att jag kommer försöka få in mer arbete kring elevernas syn på medier och framför allt internet. Att läsa olika publikationer på Svenska medierådets sida gav mersmak och jag ska arbeta för att jag ska ha någon form av sådan undervisning för alla klasser på skolan. Det är en viktig del att jobba med, att ge eleverna ett eget filter som får dem att reflektera över vad de lägger ut, vilka sidor de surfar på och hur man är schysst på nätet helt enkelt.

Jag känner att jag efter den här kursen är mycket säkrare i hantering av digitala redskap, att jag vet vad pedagogisk dokumentation är och hur jag kan ha hjälp av det i mitt dagliga arbete samt att det är roligt att lära sig nya saker! TACK för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar